Administratie • Verzekeringsbeheer • Backoffice
Spring naar inhoud

Don Bandstra stopt met Goedkopehypotheek.nl

Het bekritiseerde adviesbedrijf Goedkopehypotheek.nl houdt op te bestaan. Oprichter en directeur Don Bandstra laat weten te stoppen met actieve bemiddeling. Sinds 1 januari 2018 heeft het bedrijf geen AFM-vergunning meer. De website van de hypotheekadviseur is al uit de lucht.

Don Bandstra stopt met Goedkopehypotheek.nl

Don Bandstra meldt op zijn LinkedIn-profiel op zoek te zijn naar een nieuwe uitdaging. Hij wil niet ingaan op vragen over het verdwijnen van Goedkopehypotheek.nl. Wel bevestigt hij telefonisch dat hij “is gestopt met actieve bemiddeling”. De website van het adviesbedrijf is niet bereikbaar, net zo min als die van Gerust Leven, het financieel adviesbedrijf waarvan Bandstra eveneens directeur was. Hij wil niet zeggen wat er gebeurt met de hypotheken die hij nog in portefeuille had.

De website van de AFM meldt dat de vergunning van Goedkopehypotheek.nl afliep op 31 december 2017. Of de toezichthouder die heeft ingetrokken of dat het bedrijf zelf om intrekking heeft gevraagd, kan de toezichthouder niet zeggen, aldus een woordvoerder. Medio februari is de stopzetting van de vergunning onherroepelijk. In september 2017 liet de AFM aan am: weten Goedkopehypotheek.nl ‘in het vizier’ te hebben.

‘Geen redelijk bekwaam adviseur’

Goedkopehypotheek.nl was afgelopen twee jaar regelmatig partij in diverse Kifid-uitspraken. Sinds april 2016 deed de Geschillencommissie van het klachteninstituut zeker 15 keer uitspraak tegen het bedrijf uit Kuinre. In de meeste gevallen moest de adviseur de advieskosten of het financiële nadeel (gedeeltelijk) aan de klant terugbetalen. Vaak oordeelde de Geschillencommissie dat Goedkopehypotheek.nl niet had gehandeld “als een redelijk handelend en redelijk bekwaam adviseur”. In een enkel geval trok een consument aan kortste eind in een klacht tegen Goedkopehypotheek.nl.

In september 2017 kwam daar een veroordeling door de rechter overheen. Ook die strafte Goedekopehypotheek.nl voor gebrekkig advies. In de zaak ging het om een Kifid-uitspraak die het bedrijf van Bandstra naast zich neer had gelegd.

Berekeningen Hypotheekclaim

Ook in een andere hoedanigheid was Bandstra betrokken bij enkele Kifid-zaken. Als bestuurder van het Nationaal Compliance Center maakte hij berekeningen voor stichting Hypotheekclaim. Die claimorganisatie ving al vaak bot bij de Geschillencommissie. Kifid stelde de kwaliteit van de alternatieve berekening ter discussie. Ook oordeelde de commissie meermaals dat een hypotheek die goedkoper is niet per definitie de best passende optie voor een klant hoeft te zijn.

Bandstra besloot afgelopen najaar om te stoppen met de berekeningen voor Hypotheekclaim. De aandacht voor de claimstichting noemde hij toen schadelijk voor zijn reputatie. Oude klachten schreef hij toe aan het beheerste beloningsbeleid dat hij hanteerde richting zijn freelance-adviseurs. Hij vertelde zijn bedrijfsmodel daarom te hebben aangepast. Ook nam hij afscheid van 17 van de 25 freelancers met wie hij samenwerkte.

Algemeen Financieel

Vooruitstrevend in assurantieadministratie...

Maak hier uw afspraak